Rannikoiden koluaminen ja vuorenrinne telttailu

Kiipeileminen ja erilaisten näkymien ihaileminen on olennainen osa ulkoilma-aktiviteetteja ja alla onkin esiteltynä kaksi erilaista aktiviteettia, jotka eivät välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Vuorenrinnetelttailu sopii lähinnä niille, jotka eivät korkeita paikkoja pelkää, kun taas rannikoilla seikkaileminen voidaan suorittaa omaan tasoon sopivaksi.

Vuorenrinnetelttailu

raf0553x640x427Seikkailumatkoilla tai pitkän vaelluksen jälkeen ei ole mitään mukavampaa kuin saada kunnon yöunet. Jos kuitenkin halutaan saada myös yöunista mahdollisimman mielenkiintoinen kokemus, kannattaa kokeilla yöpymistä jyrkänteellä, tai vuoren rinteellä. Tämä on juuri sitä, mitä vuorenrinne telttailijat tekevät ja sitä kannattaa kokeilla vähintään kerran elämässä. Lähes mikään muu kokemus ei pysty yhdistämään nukkumista adrenaliinin täyteiseen elämykseen ja sillä saadaan varmasti unohtumattomia muistoja mieleen.

Vuorenrinne telttailu on pitkälti juuri sitä, miltä nimi kuulostaa, eli nukkumista erityisessä teltassa, joka on kiinnitetty vuoren sivuun. Ensimmäisenä mieleen voi tulla miksi kukaan ryhtyisi siihen, tai riittääkö kantti itsellä kokemukseen. Sen kokeileminen on kuitenkin jotain unohtumatonta ja näkymät mitä tämänkaltainen telttailu tarjoaa, tuovat uuden merkityksen aamukahvin juomiselle ulkoilmassa. Harrastus on alun perin saanut alkunsa Alppi tyyppisiltä vuoristokiipeilijöiltä. Sen sijaan että nämä kiipeäisivät osan matkaa vuorelle ja palaisivat takaisin leiriin matalammalle, yritetään matka tehdä suoremmin, niin että kaikki tarvittavat välineet kannetaan mukana. Varsinkin pitkillä reiteillä se tarkoittaa myös lepotaukojen ja kunnon yöunia, eikä tähän aina ole muuta vaihtoehtoa kuin vuorenrinne.

Usein teltta on metalli rakenteinen maja, joka on vuorattu kankaalla. Se kiinnitetään vuoren rinteeseen ja se luo riippukeinumaisen rakennelman. Tämä mahdollistaa matkaajan pysyvän lämpimänä ja kuivana, vaikka ilmasto ympärillä olisi minkälainen. Tilaa ei tietenkään ole erityisen paljon, eikä telttaan pääseminen ole kovin yksinkertaista. Mutta vastaavat vaivat ovat osa seikkailua ja kun tällainen kokemus jaetaan oikeassa porukassa, ei sitä korvata millään.

On kuitenkin huomioitava, että jos harrastus ei ole tuttu, ei omaa telttaa tule missään nimessä lähteä yksin pystyttämään. Vain kokeneet kiipeilijät voivat harrastaa telttaleirien rakentamista yksinään ja muiden kannattaa aloittaa elämys opastetulla retkellä. Usein pienissä ryhmissä toteutetut retket ovat yhden tai muutaman yön mittaisia ja hyvällä lykyllä vuorenrinteellä päästään nauttimaan jopa kohtalaisesta aamupalasta. Yötä ei kuitenkaan kannata käyttää pelkästään nukkuen, sillä maisemien vaihtuminen auringonlaskusta illan hämärään, kirkkaaseen tähtitaivaaseen ja lopulta auringonnousuun, on jotain mitä ei tämänkaltaiselta paikalta päästä kovin usein kokemaan.

Rannikoilla seikkaileminen eli coasteering

Coasteering on harrastus joka keksittiin Walesissa, mikä ei ole yllätys, koska alue tarjoaa myös muita adrenaliinin hakuisia matkailijoita miellyttäviä aktiviteetteja. Vaikka Coasteering ei ole vielä kovin yleinen harrastus, yhdistyy siinä monia tekijöitä, jotka täyttävät hurjapäiden haaveet jännittävistä hetkistä. Tiivistettynä se on rannikko kävelyä ja matkailijat voivat itse päättää kuinka vaikean reitin valitsee. Tässä ei kuitenkaan puhuta valkoisten hiekkarantojen ylittämisestä, vaan kivikkoisten, liukkaiden jyrkänteiden rinteillä seikkailua, meriveden iskeytyessä kallioiden seinämiin ja tietenkin kastellen matkaajan. Useimpiin matkoihin kuuluu myös tietyt matkat vähintään kahlaamista, sekä esimerkiksi hyppyjä veteen huimista korkeuksista. Rauhallisimmilla matkoilla rannikon ihailusta päästään nauttimaan uudesta näkökulmasta, eikä hyppiminen tai vaikeat osuudet ole pakko suorittaa. Märkäpukujen ansiosta matkaajat eivät pääse jäätymään hyytävässä vedessä ja varustukset suojaavat myös teräviltä kallion kielekkeiltä. Varusteisiin kuuluu esimerkiksi kypärä, pelastusliivi ja tietenkin kestävät kengät, jotka on tarkoitettu kiipeilemiseen vaikeassa maastossa. Harrastukseen tarvitaan jonkin verran kuntoa, mutta se on mainio tapa tutustua uuteen alueeseen uudelta näkökulmalta, kuluttaa kaloreita ja saada jännittäviä kokemuksia, jonka jälkeen loppupäivä meneekin helposti hyvän ruuan ja sängyn parissa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *