Parkour vie mennessään

Vapaa-ajalla juokseminen on suosittu harrastus, joka ei välttämättä maksa yhtään mitään. Tästä huolimatta juokseminen on joidenkin mielestä tylsää. Mutta entäpä jos aamulenkki ei tarkoittaisikaan maratonille treenaamista tai muutaman kilometrin juoksulenkkiä lenkkipolulla? Mitä jos se tarkoittaisikin luovuuteen kannustavaa yksilöllistä itseilmaisua, akrobaattisia liikkeitä kuten pitkiä loikkia seinältä toiselle ja tasolta toiselle sekä maassa kierimistä ja itsensä heittämistä koko kropan voimalla tangolta toiselle? Sen sijaan, että juokseminen olisi vain muutaman kierroksen juoksemista läheisessä puistossa, voi se yhtä lailla tarkoittaa myös jännittävää retkeä halki kaupungin siten, että jokaisen vastaantulevan esteen kuten kaiteen, aidan, portaikon, tunnelin tai betoniporsaan voi muuttaa osaksi omaa, henkilökohtaista lenkkirataa!

Parkour_Foundations_(2914312249)Juuri tämä on parkourin perusajatus, eikä se ole tippaakaan vähemmän jännittävää kuin miltä sen kuvaus saa sen kuulostamaan. Parkour on kansainvälisesti verrattain suosittu urheilulaji sekä harrastus, jota joskus kuvaillaan liikkeen taiteenalaksi. Parkourissa pääasiallisena tavoitteena on pyrkiä olemaan siirtymättä taaksepäin missään vaiheessa, vaan sen sijaan liikkua aina eteenpäin ja esteitä ylittäen sujuvasti, pehmeästi, voimakkaasti, nopeasti ja sellaisella tyylillä, joka kuvastaa parkourin harrastajaan itseään.

Parkour on monelle jopa eräänlainen filosofia ja elämäntapa. Parkouria harrastaessa ympäristöön tulee suhtautua siten, ettei elämässä ole minkäänlaisia esteitä, joiden yli ei pääsisi. Jokainen meistä oma oma yksilönsä, jonka vuoksi kaksi eri ihmistä saattaa löytää esteen ylittämiseen täysin erilaiset ratkaisut, jotka kumpikin kuitenkin osoittautuvat toimiviksi. Aloitteleva parkourin harrastaja ei tietenkään yllä samanlaisiin huippusuorituksiin kuin vuosikausia lajia harrastaneet, mutta tärkeintä lajissa onkin periksiantamattomuus ja se, että riippumatta siitä, kuinka monta kertaa jokin temppu epäonnistuu, ei silti saa luovuttaa. Harjoittelun myötä kuka tahansa voi ylittää itsensä ja omat tavoitteensa, ja niin on myös parkourin laita.

Monelle parkouria harrastaville laji on keino päästä nauttimaan vapaudesta ja irrottautua kaikista niistä normeista, joita yhteiskunta meitä kohtaan asettaa. Parkourissa saa liikkua vapaasti ja käyttää kehoaan juuri niin kuin itse haluaa. Tämä vapaus voi pidemmän päälle harjoittelun myötä saada aikaan sen, että parkourin harrastaja saavuttaa lähes eläimelle ominaisen liikkumistavan, joka on parhaimmillaan todella näyttävää katseltavaa. Tämän lisäksi parkour on myös erinomainen keino pysyä kunnossa, kehittää ylävartalon lihaksia, parantaa tasapainoa ja oman kehonsa tuntemusta sekä pitää myös mielen terävänä ja alati uusia mahdollisuuksia kartoittavana.

Parkourin parhaimpia piirteitä on se, ettei siihen tarvita oikeastaan mitään muita välineitä tai varusteita kuin hyvät kengät. Kaikkein tärkeimmässä roolissa on avoin mieli ja tietty energialataus ja innokkuus. Parkouria voi harrastaa aivan hyvin yksin, mutta sitä mukaa kun laji on tullut tunnetummaksi, on sen parissa syntynyt myös parkour-yhteisöjä. Näille ryhmille on ominaista kokoontua jossain osassa kaupunkia ja harrastaa parkouria yhdessä esimerkiksi erilaisten määrättyjen harjoitteiden kautta tai leikkimällä vaikkapa eräänlaista seuraa johtajaa -leikkiä, jossa joku liikkuu vapaasti kaupungilla erilaisia parkour-liikkeitä suorittaen, ja muut seuraavat häntä toistaen kaikki tehdyt liikkeet.

Parkour on verrattain vielä niin uusi laji, ettei siitä ole kovinkaan paljon tietoutta esimerkiksi kirjallisuuden muodossa. Suurin osa parkouria käsittelevästä materiaalista on saatavilla netissä esimerkiksi parkour-yhdistysten tarjoamana tai lajia harrastavien sivustoilla. Muun muassa Youtubesta löytyy jonkin verran upeita videoita koskien parkouria, joten niitä voi aivan hyvin käyttää inspiraation lähteenä kun harrastusta on vasta aloittelemassa. Lisäksi monenlaisia ohjeita ja hyödyllisiä vinkkejä parkouriin liittyen saa netistä eri keskustelupalstojen välityksellä. Jos laji kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti heittäytyä sen pauloihin ja katsoa, josko se tuntuisi omalta harrastusmuodolta!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *