Kuinka rahoittaa aktiviteetit?

"Uw administratie is onze zorg"

Kun mietitään erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja, on tarjolla kaikkea ilmaisista vaihtoehdoista useiden tuhansien eurojen vaihtoehtoihin. Tietenkin ilmaiset harrastukset on helppo aloittaa, koska rahoitusta ei tarvita, mutta jos harrastusta haluaa kokeilla eri ympäristöissä tai jos se vaatii hiukan pääomaa, tulee ottaa seuraavat asiat huomioon:

1. Harrastus vai elämys?

Kun jokin aktiviteetti alkaa kiinnostamaan, tulee miettiä, halutaanko siitä harrastus, vai kelpaisiko kertaluontoinen elämys. Kaikilla ei ole varaa lähteä kuukausiksi reissulle harjoittelemaan lentokoneen siivillä kävelyä, mutta yhden kerran kokemukseen voi säästää. Toisaalta jos laji on vienyt sydämen kokonaan, kannattaa lähteä panostamaan siihen enemmän. Osa harrastuksista tulee maksamaan aina paljon, ja alkupanostus on vain murto–osa siitä summasta, mikä harrastukseen tulee kulumaan. Joissain aktiviteeteissa koulutuksen tai kurssien jälkeen maksut pienenevät huomattavasti ja tämän takia niihin ei tarvita myöhemmin yhtä paljon panostusta. Tässä on kuitenkin huomioitava, missä harrastusta tai aktiviteettia voidaan harrastaa, onko se tarpeeksi tärkeää itselle, että siihen kannattaa tuhlata rahaa ja halutaanko siinä todella päästä parhaimpien joukkoon, vai halutaanko aktiviteetin saloihin tutustua vain muutaman kerran vuodessa, kymmenessä vuodessa tai koko elämän aikana.

2. Säästäminen

Jos kyseessä on yhden kerran elämys, on säästäminen suhteellisen helppoa. Tämä voi viedä pitkän aikaa, mutta jos jotain oikeasti haluaa tarpeeksi paljon, on se mahdollista. Esimerkiksi euron laittaminen kuukaudessa säästöön tuo vuosien varrella jo mukavan säästön, eikä sen häviämistä palkasta huomata. Tietenkin tämä vaatii paljon kärsivällisyyttä, koska kalliimpia aktiviteetteja päästään kokeilemaan vasta kymmenien vuosien päästä. Mitä enemmän kuukaudessa ollaan valmiit panostamaan tulevaisuuden elämystä varten, sitä nopeammin se päästään kokemaan. Vaihtoehtona on hakea lainaa heti tilille, mikä sekin voi kertaluontoisesti olla varsin varteenotettava idea.

Jos taas päätetään, että aktiviteettia halutaan lähteä harrastamaan, tulee miettiä miten kukkaro sen kestää. Jos palkkaa ei ole mahdollista saada lisää, tulee kaikki kulut minimoida, jotta siitä jäisi myös harrastukseen. Jos tästäkään ei saada tarpeeksi, on aika joko miettiä lisätyön hankkimista, tai sellaiseen uraan vaihtamista, minkä palkka riittäisi harrastuksen kattamiseen. Tämä voi kuitenkin olla pitkä tie, mutta ilman kovaa työtä ei päästä nauttimaan palkan tuomista eduista, eli rahan mahdollistamista aktiviteeteista.

3. Varusteet

Joissain aktiviteeteissa varusteet vievät paljonkin rahaa alkuun. Jos kyseessä on vain uusien lenkkitossujen ostaminen, siihen pystyy lähes jokainen, mutta jos kyseessä on kalliin lentovarustuksen hankkiminen, on asia toisin. Lisäksi varusteet voivat vaatia huoltoa, johon on myös varauduttava. Joskus laitteiden hinnat voivat tuntua erittäin korkeilta ja sen takia niissä halutaan säästää. Itse ei kuitenkaan kannata lähteä aloittelijana rakentamaan lentosiipiä itselleen, tai kyhäämään valjaita kiipeilyköydestä. Omalle hengen kanssa ei tule leikkiä, joten tässä kohdassa ei kannata kiristellä kukkaron nyörejä. Hyvä tapa löytää edullisia varusteita on etsiä käytettyjä välineitä. Näitä voidaan tarkastella internetistä, tai alan myyntipalstoilta. Tuotteiden perään kannattaa myös kysellä muilta harrastajilta, sillä usein joku on lopettamassa harrastusta ja näin voidaan saada hyvinkin edullisesti kaikki välineet, vieläpä uudenveroisessa kunnossa.

4. Kurssit ja koulutukset

Osa aktiviteeteista vaatii opastetun aloituksen, eli jotta sitä voidaan turvallisesti harrastaa, täytyy ensin suorittaa sopivat koulutukset ja kurssit. Näihin kuluu yleensä kiitettävä summa rahaa ja joskus kursseja varten joudutaan matkustamaan toiselle puolelle maapalloa. Kun rahasta on puutetta, voidaan harkita aktiviteetin aloittamista itsenäisesti. Tämä ei kuitenkin kaikissa tapauksissa ole järkevää, sillä vaikka kaikki mahdolliset tietolähteet käytettäisiin hyväksi, vain osaava kouluttaja pystyy kertomaan aktiviteetin vaarat ja estää ne. Se mikä voidaan hoitaa kotona jo valmiiksi, on peruskunnon hankkiminen, jolloin fyysistä kuntoa vaativa aktiviteetti on helpompi suorittaa ja kurssilla pärjääminen todennäköisempää. Hyvä puoli koulutusten ja kurssien suhteen on se, että usein näistä saadaan juuri tarvittava osaaminen siihen, että harrastusta voidaan jatkaa itsenäisesti ainakin jossain muodossa. Tämän jälkeen sitä voidaan jopa harrastaa missä tahansa ja milloin tahansa, esimerkiksi matkustelun yhteydessä. Se tuo sekä aktiviteettiin, että matkusteluun, uutta sisältöä ja voi tehdä tylsimmästäkin rantalomasta adrenaliinin täyteisen seikkailun.

Kun nämä asiat on mietitty loppuun asti, voidaan hyvillä mielin aloittaa uusi harrastus. Jäi se sitten yhden kerran kokeiluksi, tai koko elämän kestäväksi intohimoksi, kannattaa uusien asioiden ja aktiviteettien kokeminen aina. Ikimuistoiset hetket ja unohtumattomat kokemukset ovat jotain sellaista, mitä mikään rahasumma tilillä ei pysty korvaamaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *